Glasögoninsamling 

CMS-hemsida från

Lions samlar in glasögon och solglasögon 

I nästan varje hem i landet ligger fullt brukbara glasögon/solglasögon som ägaren "växt ur" eller tröttnat på. Dessa kan emellertid komma till nytta i länder, där behovet av glasögon är stort, men de ekonomiska möjligheterna att skaffa sådana små eller inga alls. Befolkningen som bor på hög höjd i ex. Peru har stort behov av vanliga solglasögon.

Därför tog Lions initiativet till en glasögoninsamlingen för ca 25 år sedan. Begagnade glasögon från hela landet samlades in av Lionsklubbar och skickades till Stefanskolan i  Borensberg. Där mättes glasens styrka upp och klassificerades. Glasögonen skickades sedan ut till behövande medmänniskor världen över.

Optikerutbildningen har upphört, men Lions har skrivit ett samarbetsavtal med den ideella föreningen Vision For All (VFA) . Föreningens ordförande är John Godoy som tidgare arbetade som lärare på Stefanskolan i Borensberg.

VFA fortsätter med samma fina arbete som Stefanskola gjort i alla år. VFA har arbetat med glasögoninsamling under en längre period och är en non-profit organisation som vill väcka intresse och medvetenhet i Sverige. Detta särskilt hos optiker för att informera om hur viktig och önskvärd optikerns insats är i utvecklingsländer. VFA arbetar med de fattigaste som har störst behov av optikerns insats. Dessa människor har aldrig möjlighet att betala för en synundersökning eller skaffa sig glasögon, så det är aldrig frågan om att konkurrera med de inhemska optikerna.

 

I Kumla kan du lämna in dina "urväxta" glasögon/solglasögon hos:

  • Optiker Sundberg Klarsynt, Trädgårdsgatan 11
  • a-optik, Hagendalsvägen 12
  • Röda Korset, Trädgårdsgatan 1
Alla glasögon/solglasögon behövs, från barnstorlekar upp till vuxna. Låt glasögonen ligga kvar i ev. fodral då detta skyddar under transporten.